Op 4 september organiseerde Stichting Energietransitie Bergen op Zoom in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom een informatiebijeenkomst over Zonnecentrale De Wittenhorst. Zo’n 60 geïnteresseerden werden door Carl Samuels, Regisseur Duurzaamheid van de gemeente Bergen op Zoom, en Wim van den Bergh en Jaap van der Wal van Stichting Energietransitie Bergen op Zoom geïnformeerd over het zelf opwekken van groene energie op het dak van Ontmoetingscentrum De Wittenhorst.

Voor wie?
Inwoners en bedrijven uit de postcodes 4661, 4612, 4613, 4614 en 4664 kunnen deelnemen aan het project. ‘Vooral voor inwoners die geen zonnepanelen op het dak kunnen leggen of in een monument wonen, is Zonnecentrale De Wittenhorst een uitgelezen kans om duurzaam energie op te wekken en energiekosten te besparen’, vertelt Wim van den Bergh, voorzitter van Stichting Energietransitie Bergen op Zoom. ‘Het financieel rendement op het project bedraagt zo’n 5 procent tegen een rente van 0% of minder bij de bank. Steeds meer inwoners kiezen daarom voor deelname aan een van onze energieprojecten. Wat ook speelt, is een groeiend bewustzijn over groene energie. Een mooie ontwikkeling om samen de stap naar een energieneutrale gemeente te kunnen maken. ’

Hoe werkt het?
De zonprojecten van Stichting Energietransitie Bergen op Zoom zijn ondergebracht in Energie Coöperatie Bergen op Zon. Neem je deel in Zonnecentrale De Wittenhorst, dan word je lid van de coöperatie en mede-eigenaar van het project. In een coöperatie hebben de leden het voor het zeggen, dus samen met de andere leden bepaal je het beleid van de coöperatie en breng je kapitaal in. Dat kapitaal gebruikt de coöperatie om Zonnecentrale De Wittenhorst te starten. De leden krijgen 15 jaar lang de energiebelasting over de opgewekte energie terug. En dat levert je jaarlijks honderden euro’s op. Naast het verwachte rendement van ongeveer 5% komt daar dan nog de ‘verkoop’ van de opgewekte stroom bij.

Zonparticipaties
De gemeente stelt het dak van de Wittenhorst beschikbaar. Het dak biedt ruimte voor zo’n 320 zonnepanelen, ofwel 177 participaties van elk 500 euro. Inwoners en bedrijven uit andere postcodegebieden kunnen al wel lid worden van de coöperatie, maar nog niet meedoen met Zonnecentrale De Wittenhorst. Op  termijn komen er ook projecten voor de andere postcodegebieden. Zo krijgt iedereen een kans om mee te doen en profiteer je ook van de groene stroom die in je eigen omgeving is opgewekt.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het project op https://www.ec-boz.nl/project/wittenhorst-halsteren/.  Meer weten over Zonnecentrale De Wittenhorst? Stuur dan een e-mail naar info@ste-boz.nl.

Foto’s door Dick Vermaas Fotografie.

Contact:

 

Energie Coöperatie Bergen op Zon
Blokstallen 2b
4611 WB  BERGEN OP ZOOM

info@ec-boz.nl

KVK 71761047
IBAN: NL71 TRIO 0379 3221 10

 

     

 

 

 

Contact:

 

Energie Coöperatie Bergen op Zon
Blokstallen 2b
4611 WB  BERGEN OP ZOOM

info@ec-boz.nl

KVK 71761047
IBAN: NL71 TRIO 0379 3221 10

 

     

 

 

 

Via de nieuwsbrief houdt de Stichting Energietransitie Bergen op Zoom u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie, energieprojecten én ontvangt u tips voor energiebesparing.